Salata de paste feta si menta

Salată de paste, feta şi mentă

Iata o optiune gastronomica excelenta pentru un picnic indestulator. Pastele si branza feta folosite ca ingrediente sunt satioase, iar mazarea iti ofera vitamine cat cuprinde, pentru a te mentine in forma. Zeama si coaja de lamaie ii confera un gust acrisor, iar la aroma speciala a acestei retete contribuie salata de arugula, maslinele verzi marinate si uleiul de masline. Acesta din urma este mult mai sanatos si ideal, in general, pentru prepararea salatelor.

Ingrediente si cantitati pentru 6-8 persoane:

350 g macaroane scurte (penne, rigatoni sau alte tipuri de paste cu forma speciala);
8-10 fire de menta, cu frunzele indepartate si tocate/rupte daca sunt prea mari;
150 g mazare congelata;
200 g branza feta, maruntita;
50 g salata arugula;
zeama si coaja (rasa) de la 1 lamaie;
sare de mare si piper negru proaspat;
ulei de masline extravirgin;
20-30 de masline verzi marinate.

Mod de preparare:

1. Intr-o oala plina cu apa, pune la fiert pastele, doua fire de menta si sare. Lasa la fiert atata timp cat se precizeaza pe pachetul de paste. Cu trei minute inainte de timpul de fierbere precizat, adauga mazarea. Dupa ce pastele si mazarea s-au fiert, lasa-le la scurs intr-o strecuratoare si trece-le sub un jet de apa rece pana cand se racesc de tot. Arunca firele de menta.

2. Transfera mazarea si pastele intr-un vas larg si adauga branza feta, salata arugula, firele de menta ramase, coaja rasa si jumatate din zeama de lamaie, sare si piper si toarna generos ulei de masline. Maslinele verzi, fie le tai bucatele, fie le zdrobesti intr-un pisalog, dupa care le adaugi peste paste. Amesteca bine si adauga restul de zeama de lamaie, asezonand compozitia cu ulei de masline, in functie de preferinte.

3. Daca doresti sa consumi aceasta salata la un picnic, ambaleaza compozitia in vase speciale, inchise etans. Salata poate fi consumata si calduta, drept garnitura a unui fel de mancare, sau ca aperitiv.

4.Cu lingura de verdeata tocata se prepara un sos.

5. Acesta se toarna peste componentele din castron si se amesteca totul, pentru omogenizare.

6. Deasupra se adauga maslinele negre si se presara restul de verdeata.

Sugestie: Sunca de pui poate fi inlocuita cu carne fiarta sau fripta, taiata bucati mici. Sosul vinegret preparat se poate inlocui cu un sos de maioneza, amestecat cu 1-2 lingurite de mustar picant si verdeata tocata fin.