Reteta cascaval de casa 4

Reteta de cascaval de casa este deja pe multe bloguri probabil, eu o stiu de pe Culinar .

Ingrediente (in poza sunt cum le-am adunat, pe urma le-am pus pe cantitati): 500 ml de lapte, 500 de grame de branza de vaci, 100 de grame de unt, 75 de grame de telemea (in original, eu am pus la ochi si de vaca), o lingurita de bicarbonat.

Se pune laptele la incalzit (poza aia voia sa fie pentru memet, dar s-a prajit, voiam sa ii arat: unu, cum se pune laptele in oala, doi, ca am cantarit cu halba), apoi se adauga branza de vaci.

Se amesteca pe foc pana se separa zerul, dupa cum puteti observa in poza care urmeaza. Dupa care se lasa la scurs, eu am un prosop special pentru genul acesta de operatiuni, desi are imprimeu e spalat si cu clor, asa e el, imprimeu capos, asa ca nu va faceti griji privitoare la igiena, multumesc.

Se amesteca branza scursa cu telemeaua, lingurita de bicarbonat si sare, dupa gust, eu am pus cam doua-trei lingurite, dar merge si mai mult.

Daca va duce mintea ca pe mine sa bagati mixerul ca sa se omogenizeze, apai nici nu se prea omogenizeaza (daca e branza bine scursa, ca asa trebuie) si topaie si fire de branza prin jur. Ma rog (nu des), se pune pe foc untul si amestecul de branza.

Se incepe o operatiune de amestecare, eu am facut-o la foc mic, nu dureaza foarte mult asa ca puteti sa asteptati pauzele publicitare ale filmelor urmarite la acea ora.

Untul intai pare ca se separa, dar pana la urma se inglobeaza (caci din lapte a iesit si se intoarce in lapte). La un moment dat compozitia devine omogena (exceptand bilutele alea de branza care nu se topesc nici cum dar e neimportant) si se comporta ca cea din reclamele la pizza.

Am pregatit cutiute mai mici, pana la urma am folosit doar doua.

In total au iesit aproximativ 550 de grame de cascaval.

Daca in sectiune se vede ca nu s-au topit toate galmele de branza egal, nu-i nimic, nu se simte rau la gust.

Concluzie: desi este clar la examenul organoleptic (moama, da, merceologia nu se uita) ca este un produs artizanal, mie mi se pare onctuos, e gras, e moale, destul de moale chiar. Cred ca se pot face o gramada de dracii, amesteca tot felul de condimente, face rulade umplute cu stiu eu ce, aperitive interesante, e foarte maleabil.

Dupa un calcul destul de rotunjit al pretului ingredientelor, la cantitatea care a iesit, iese aproximativ 30 de lei kilogramul. Aici nu e un atu, ca la pretul asta sunt cascavaluri bune pe piata.