Ciorba de burta 7

Ciorba de burta !
2 Kilograme burta (Rind-Kuttel in Germania de Sud), 3 litri de apa, 150 grame
morcovi rasi, 150 grame ceapa, 100 grame telina, 50 grame de usturoi, 5 grame de
piper, 500 grame de iaurt (yoghurt oder saure sahne), 3 oua, 50 grame de faina
alba, 100 mililitri de otet, 100 mililitri de ulei, sare dupa gust.
Preparare: burta si picioarele se curata de piele si tendoane (in Germania se
vinde burta gata curatata si taiata ),se spala bine, se oparesc (in Germania e
gata oparita), se spala din nou cu apa rece. Picioarele se sparg si se aseaza pe
fundul oalei – iar burta de vaca se ruleaza si se aseaza peste picioare. Se
completeaza oala cu apa rece si se pune la fiert cu sare.
Cind burta este aproape fiarta, se adauga morcovii, telina, ceapa curatata,
spalata si taiata in jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul curatat si taiat
marunt, piperul. Cind burta si picioarele au fiert bine se scot si se racesc.
Burta se taie felii lungi de 4-5 cm, iar carnea de pe picioare se alege,   si se
introduce impreuna cu burta intr-o oala curata. Zarzavatul se taie si el mai
marunt, se adauga linga carne si peste toate se strecoara zeama de carne,
continuind fierberea pina la un nou clocot. Din galbenusuri, iaurt sau smantana
si faina cu putina zeama rece se pregateste un zabaras cu care se drege ciorba,
prin scurgerea lui treptata in ciorba. Se potriveste gustul si acreala cu otet
si sare. Ciorba se serveste fierbinte cu mujdei de usturoi si ardei iute.
Deasupra mai puneti ceva patrunjel bine tocat.
Ciorba de burta (2)
Burta fiarta cu zarzavatul de supa (ceapa, ardei, morcovi, telina) se scoate din
fiertura  si se taie in fisii scurte si subtiri care se pun in zeama strecurata.
Zarzavatul ramane afara. Se pune zeama la fiert inca 2-3 clocote, apoi se ia de
pe foc si se adauga otet dupa gust. Se face un zabaras din 2-3 galbenusuri
batute, amestecate cu faina alba si iaurt, cu usturoi tocat sau zeama de usturoi
si se toarna zabarasul in supa, pina la 2-3 clocote invartind cu lingura de lemn
in permanenta, altfel ramana vascos. Se adauga verdeata tocata (patrunjel) si
dupa gust eventual putin orez fiert,daca nu aveti destula carne in oala,
dintr-un vas in care orezul a fiert bine in prealabil (2-3 linguri).
Morcovii, patrunjelul si telina din zarzavat se dau linga supa intr-o
farfurioara. Ciorba se serveste cu smantana si paine proaspata.