Bors de putina

Bors de putina.

Ingrediente:

Tarâte de grâu 2 kg, malai 1 kg, pâine neagra 500 g, drojdie de bere 50 g.

 

            Mod de preparare:

Se face o plamada din drojdie, malai, 500 g tarâte si apa calduta. Se lasa sa dospeasca peste noapte si dupa,ce a crescut se pune într-o putina sau borcan de sticla de 20 litri, se pune restul de tarâte si apa calda si se lasa sa dospeasca câteva ore. Dupa ce a dospit se toarna pe deasupra apa clocotita pâna ce vasul se umple. Se adauga pâinea taiata felii si prajita bine. Se amesteca compozitia cu o paleta si se lasa sa stea 24 ore ca sa se limpezeasca, apoi se foloseste. Dupa ce borsul s-a consumat se umple borcanul din nou, cu apa fiarta, se amesteca bine si dupa alte 24 ore se obtine o noua cantitate de bors. Dupa folosirea acesteia se continua pregatirea borsului astfel: se scoate din borcan întreaga cantitate de huste, se spala borcanul, se pune în vas jumatate din cantitatea de huste, 1 kg de tarâte si 500 g malai, se adauga apa calduta, se lasa sa dospeasca 4-5 ore, apoi se toarna pe deasupra apa fierbinte si se pune pâine prajita. Dupa limpezire borsul este gata si se poate folosi.